Biografie

Biografie

Bart Herman werd geboren op 14 februari 1959 in Wevelgem als tweede van drie kinderen. Hij groeide op in een muzikaal gezin : naast zijn vader Frans Herman waren ook zijn grootvader en overgrootvader muzikanten. Zijn moeder Paula was lerares dictie en voordracht. Hij liep lagere en middelbare school in Kortrijk, Sint-Niklaas en Wetteren. In 1981 studeerde hij af als licentiaat in de Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Na zijn legerdienst tekende hij voor twee jaar bij in het Belgisch leger en werd er opgeleid tot radio-telegrafist-vrachtwagenchauffeur.

Eind jaren ‘80 vertrok hij, alleen gewapend met zijn gitaar naar Amerika. Na een zwerftocht door het westen versierde hij een contract als zanger-entertainer op de SS Victoria, een Grieks cruiseschip dat de Caraiben, Zuid-Amerika, Mexico en later ook de Baltische zee aandeed. Het was tijdens die reis dat Bart besloot om van het zingen definitief zijn beroep te maken. Kort na zijn terugkeer werd hij tijdens een café-optreden in Brussel toevallig gespot door een Franstalige (!) producer die hem een platencontract aanbood. Hoewel Bart aanvankelijk in het Engels zong, werd er gekozen voor het Nederlandstalige repertoire. In 1993 scoorde hij zijn eerste nummer één hit met het liedje “Ik ga dood aan jou” en haalde het daaropvolgende album “Metropool” meteen goud. Het begin van een bloeiende carrière.

Inmiddels werden al 14 Nederlandstalige CD’s met liedjes van eigen hand ingeblikt en ontwikkelde Bart Herman zich tot een veelgevraagd en hooggewaardeerd artiest op de podia van de Lage Landen met een eigenzinnig muziekgenre dat nog het best te omschrijven valt als een mengeling van luisterlied en rock and roll. In de arrangementen van zijn liedjes is ook de invloed van de countrymuziek onmiskenbaar.

Elk jaar toert Herman met een nieuwe show vol eigen Nederlandstalig werk langsheen de vaak uitverkochte culturele centra en Vlaamse podia.

In 2012 wordt “Ik ga dood aan jou” opgenomen in de eregalerij van radio2 en Sabam en behaalt het nummer een eervolle 84ste plaats in de Duizend Klassiekers van radio2.

Naast het produceren van zijn eigen CD’s is Bart Herman ook een drukbenomen songleverancier. Hij schrijft liedjes en/of teksten voor zowat het voltallige Vlaamse artiestenheir waaronder onder meer Will Tura, Willy Sommers, Bart Kaell, Luc Steeno, Jo Vally, Dana Winner, Lisa Del Bo, Barbara Dex, Sergio, Liliane St-Pierre, Nicole en Hugo etc. Veel van deze liedjes werden top 10 hits en werden genomineerd voor of bekroond met een trofee op het jaarlijkse “Radio2 Zomerhit”. Tevens vertaalde of bewerkte hij op vraag van collega’s tal van buitenlandse hits uit het Engels, Duits, Spaans, Italiaans en Frans naar het Nederlands.